Gå direkt till innehåll
Tollaren - den röda retrievern som jobbar både före och efter skott

Blogginlägg -

Tollaren - den röda retrievern som jobbar både före och efter skott

Känner du till den pigga hundrasen tollare? Vår ambassadör Amanda Pettersson är stolt tollaruppfödare och skapar spännande content på sitt Instagram-konto @The.pawsome.league. Hon har skrivit en fin artikel med intressant fakta om denna fantastiska hundras. Läs vidare nedan och se om tollare är rasen för dig!

URSPRUNG
Rasen med det långa namnet Nova Scotia Duck Tolling Retriever, men som i folkmun kallas för det något lite lättare namnet tollare, kommer ursprungligen från Kanada och utvecklades på Nova Scotia-halvön i början av 1800-talet. Till Sverige kom inte rasen förrän på 1980-talet. Det finns olika teorier om ursprunget, men man tror att man fick fram tollaren genom att korsa olika raser som bland annat Chesapeake Bay Retriever, Newfoundlandshund och förmodligen även irländsk röd setter – där man kan anta att den röda fina färgen kommer ifrån. Tollaren är den minsta av retrieverraserna och är som de andra retrievrarna framavlade att apportera sjöfågel. Därav ska de vara modiga, arbetsvilliga, självständiga, uppmärksamma, uthålliga samt goda simmare. Men det som skiljer tollaren åt från de andra retrieverraserna är att tollaren arbetar även före skotten. Tollarens utseende är ingen slump, den röda pälsen med eventuellt vit teckning är något som fångar sjöfågelns intresse. Tollarens karaktäristiska lockande av sjöfågeln, eller tolling som det kallas, fungerar som så att tollaren lekfullt leker längs vattenkanten, antingen på egen hand eller att den gömda hundföraren kastar olika föremål som tollaren lekfullt och skuttande hämtar tillbaka till föraren. Detta gör att sjöfågeln som kan ligga i klungor långt ut på sjön kommer närmare av ren nyfikenhet, och till slut hamnar inom skotthåll för skytten. Därefter apporterar tollaren det skjutna viltet.

ANVÄNDNING IDAG
Idag används tollaren fortfarande i huvudsak till apportering och tollingjakt, och tollarens rasklubb är väldigt mån om att den skall få förbli en jakthund att lita på och att den får behålla sitt ursprung. Men tollaren är samtidigt en mycket mångsidig allroundras som passar utmärkt till flertalet olika hundsporter. Det finns många tollare som är och har varit väldigt framgångsrika i allt från lydnad, agility och rallylydnad till nosework, bruks och mycket mer. Tollaren är en driftig ras som kräver en aktiv livsstil där den får använda både kroppen och sin intelligens.

TOLLINGJAKT/TOLLINGJAKTPROV
Tollaren har ett alldeles eget jaktprov som endast tollare får ställa upp i. Detta prov kallas tollingjaktprov och är uppdelat i tre klasser; nybörjare, öppen och elitklass. Proven är till för att prova hundens jaktliga egenskaper, lydnad, samarbete med sin förare och hundens vilja att finna och apportera vilt. Efter ett utfört prov så kan ekipaget få pris för sitt arbete. Valörerna är Good, Very good och Excellent, där det sistnämna är det högsta man kan få. Man kan även få Not sufficient, som betyder att ekipaget inte gått till pris under just det provet. Proven består av olika delar för domaren att bedöma. Delarna skall bestå av tolling, passivitet, skottreaktioner, stadga, markeringsförmåga, vattenpassion, minnesbilder, sökförmåga, uthållighet och apporteringsvilja. I de högre klasserna bedöms även hundens dirigerbarhet. Tollingjaktprovens ändamål är att under jägarmässiga former bedöma deltagande hundars jaktegenskaper till förmån för avelsarbetet, samt att det är en väldigt rolig sport att utföra med sin tollare. Det är något alldeles speciellt att få se en ras göra det den är framavlad för.

MINA JAKTFAVORITER FRÅN PINEWOOD
- "Jag personligen tycker om snygg och praktisk utrustning när jag tränar och tävlar mina hundar. Pinewood har mängder med kläder för just dessa ändamål. Något som jag inte kan leva utan i min hundträning är en bra hundförarväst med många fickor och en stor praktisk ryggficka där jag får plats med mycket av de nödvändiga tillbehören jag behöver i min träning. Följsamma och slitstarka funktionsbyxor är också ett måste för mig, då jag ofta rör mig i en terräng som kan vara slitsam mot mina kläder. Jag är ute och tränar i alla sorters väder, regn som sol, och Pinewood har verkligen något som passar alla tillfällen."

/ Skribent: Amanda Pettersson, tollarägare, tollaruppfödare och stolt Pinewood-ambassadör. (The.pawsome.league)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Charlotta Malmberg

Charlotta Malmberg

Presskontakt Marknadschef 0764 92 53 71
Pernilla Hembjer

Pernilla Hembjer

Presskontakt Marknadsassistent 0764 92 13 49

Välkommen till Pinewood!

Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Med kunskap och passion skapas kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport för att fler ska kunna utöva ett aktivt friluftsliv som bidrar till ett ökat välmående. Huvudkontoret finns där de trivs som bäst; i Värnamo med skogen precis runt husknuten. Pinewood är stolta över sitt småländska arv och finns representerade både i Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Inspirationen kommer från hur människor gör, inte hur man vill att de ska göra. Pinewood drivs av sunt förnuft, envishet, nyfikenhet och småländsk finurlighet. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Pinewood

Bokåkravägen 4
331 53 Värnamo
Sweden