Gå direkt till innehåll
Pinewoods hemstad Värnamo utnämnd till årets friluftskommun 2023

Nyhet -

Pinewoods hemstad Värnamo utnämnd till årets friluftskommun 2023

Det är med stor glädje och stolthet Pinewood gratulerar sin hemstad Värnamo kommun till utmärkelsen som årets friluftskommun 2023!

Värnamo delar förstaplatsen med Kalix kommun. Kommunerna har med långsiktigt arbete, hög ambition och stort engagemang gjort det attraktivt för invånare och besökare att ägna sig åt fritidsaktiviteter utomhus i naturen.

Motiveringen lyder:

Värnamo har under flera års tid och med stort engagemang arbetat strategiskt med friluftslivsfrågor såväl inom planering som konkret genom aktiviteter och tillgängliggörande av områden för friluftsliv. Värnamo visar på vikten av att hantera friluftslivsfrågor i översiktsplanen både i markanvändningskartan och med tydliga riktlinjer och rekommendationer. Samverkan och dialog är också en av nycklarna till framgång för Sveriges friluftskommuner 2023. Värnamo har en stor samverkan inom kommunen, ett friluftsråd med föreningar och andra aktörer och i frågor om allemansrätten har Värnamo samverkat med länsstyrelsen och andra kommuner inom länet samt med friluftsorganisationer i skolverksamheten.

I år deltog 217 av 290 kommuner i den enkätundersökning som ligger till grund för utmärkelsen bland Sveriges kommuner, som delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Resultatet i årets undersökning påvisar bland annat att fler kommuner än tidigare samverkar med föreningslivet och utbyter erfarenheter om friluftsliv med varandra över kommungränserna.

– Det är positivt att se att kommunerna tar stöd av varandra och utbyter erfarenheter. Ofta behövs samverkan för att utveckla friluftslivet och hantera utmaningar. Det finns mycket kunskap och erfarenhet både i kommuner och i föreningar och det är bra att man delar med sig och samarbetar för att komma framåt, säger Mia Yri, enhetschef, Friluftslivsenheten, Naturvårdsverket.

– Som Värnamo-företag är vi både glada och stolta över att ha ett starkt lokalt engagemang kring ett aktivt friluftsliv. Pinewoods ambition är att upplevelsen i naturen skall vara både bekväm och inspirerande - oavsett väder och årstid, säger Bengt Rimark, VD på Pinewood.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Charlotta Malmberg

Charlotta Malmberg

Presskontakt Marknadschef 0764 92 53 71
Pernilla Hembjer

Pernilla Hembjer

Presskontakt Marknadsassistent 0764 92 13 49

Relaterat innehåll

Välkommen till Pinewood!

Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Med kunskap och passion skapas kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport för att fler ska kunna utöva ett aktivt friluftsliv som bidrar till ett ökat välmående. Huvudkontoret finns där de trivs som bäst; i Värnamo med skogen precis runt husknuten. Pinewood är stolta över sitt småländska arv och finns representerade både i Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Inspirationen kommer från hur människor gör, inte hur man vill att de ska göra. Pinewood drivs av sunt förnuft, envishet, nyfikenhet och småländsk finurlighet. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Pinewood
Bokåkravägen 4
331 53 Värnamo
Sweden