Gå direkt till innehåll
Elias (t.v.) och Calle (t.h.) från Värnamo Scoutkår.
Elias (t.v.) och Calle (t.h.) från Värnamo Scoutkår.

Blogginlägg -

Pinewood hänger med på World Scout Jamboree 2023

I augusti 2023 samlas ca 50 000 scouter från 167 länder på ett gemensamt scoutläger, även kallat jamboree, som den här gången arrangeras av scouterna i Sydkorea. Temat för den svenska kontingenten är ”Min röst – din röst”. Temat handlar om att medvetet forma sin tanke och åsikt, känna tryggheten att göra den hörd, ha förmågan att aktivt bidra till att ge plats för fler röster men också att aktivt lyssna och sätta sig in i andra människors idéer, åsikter och röster. De svenska scouterna kommer att fördjupa sig i begrepp och fenomen som demokrati, yttrandefrihet, källkritik, jämlikhet och respekt. Tanken är att programmet ska utmana deltagarnas normer och värderingar i en trygg miljö där respekt och förtroende utgör grundstommen, vilket behövs för att våga uttrycka sig.

- "Jamboree är en speciell upplevelse där världens konflikter lämnas hemma, nya vänskapsband knyts och varje steg är ett äventyr större än något annat du kommer få uppleva i livet.”
Truls Ekelin, projektledare Jamboree.

Från Sverige deltar ca 2000 svenskar, varav fyra av dem från vårt Värnamo. Vi har fått chansen att träffa och prata med två av dem; Elias, 16 år, och Calle, 15 år.

Det finns två scoutkårer i Värnamo; Värnamo scoutkår och Equmeniakåren. Elias och Calle tillhör den förstnämnda. De har varit medlemmar i Scouterna i nio respektive åtta år, vilket utgör mer än halva deras liv. När vi frågar vad som fick dem att gå med i Scouterna får de därför fundera en stund för att minnas. Elias berättar att han gick på en informationsträff som Scouterna anordnade, och sedan var han fast. Calle minns att han som liten såg ett barnprogram om Scouterna som väckte hans intresse. Vi är nyfikna på vad de tycker är roligast med att vara med i Scouterna.
- Lägren, svarar Elias. Scoutkåren planerar och deltar i många läger tillsammans, exempelvis anordnar distriktet ett läger vid Skuggebo vid sjön Rusken utanför Värnamo varje år. Vi har även varit på läger i Kalmar och Göteborg.
- Alla unika personer man träffar genom Scouterna, är Calles svar.
Vanligtvis träffas deras scoutkår ca 1 gång i veckan, oftast på söndagar, för att planera hajker medan de pratar och umgås. De berättar att man som scout deltar i olika årsgrupper. Man börjar som Spårare för att sedan gå vidare till Upptäckare, Äventyrare, Utmananare och till sist Rover. Steget efter detta är att bli scoutledare, vilket är Calles mål med sitt deltagande.

Killarna berättar att årets World Scout Jamboree består av två veckor med scoutläger, där de övernattar i tält och utför olika scoutaktiviteter på dagarna, samt en veckas rundtur i Sydkorea. Under rundturen får de ta del av den sydkoreanska kulturen genom att besöka olika städer och sevärdheter. Som scout kan man bara åka på World Scout Jamboree en gång i livet då det anordnas ungefär vart fjärde år och man måste vara mellan 14–17 år för att få delta. Det är en stor händelse, så killarna är väldigt förväntansfulla och har sett fram emot lägret länge. Elias ser mest fram emot den spännande rundresan medan Calle är nyfiken på alla olika människor de kommer träffa. Calle är en flitig följare av World Scout Jamborees Instagramkonto, och berättar att det hållits en omröstning på kontot där man fick rösta på vilken sydkoreansk artist man önskade skulle komma till årets jamboree. Den kända K-popgruppen BTS, som bland annat gjort låtar med Coldplay och Halsey, fanns med bland alternativen, så Calle önskar hett på ett framträdande från gruppen under lägret.

Vi på Pinewood önskar killarna ett stort lycka till och har försett dem med kläder och utrustning som vi tror ska komma till nytta under deras vistelse i Sydkorea. Fortsättning följer!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Charlotta Malmberg

Charlotta Malmberg

Presskontakt Marknadschef 0764 92 53 71
Pernilla Hembjer

Pernilla Hembjer

Presskontakt Marknadsassistent 0764 92 13 49

Relaterat innehåll

Välkommen till Pinewood!

Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Med kunskap och passion skapas kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport för att fler ska kunna utöva ett aktivt friluftsliv som bidrar till ett ökat välmående. Huvudkontoret finns där de trivs som bäst; i Värnamo med skogen precis runt husknuten. Pinewood är stolta över sitt småländska arv och finns representerade både i Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Inspirationen kommer från hur människor gör, inte hur man vill att de ska göra. Pinewood drivs av sunt förnuft, envishet, nyfikenhet och småländsk finurlighet. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Pinewood
Bokåkravägen 4
331 53 Värnamo
Sweden