Gå direkt till innehåll
Pinewoods scoutambassadörer Elias och Calle med Pinewoods sydkoreanska distributör Kim.
Pinewoods scoutambassadörer Elias och Calle med Pinewoods sydkoreanska distributör Kim.

Blogginlägg -

Pinewood har blickat in i Scouternas Jamboree 2023

I somras träffade vi på Pinewood Elias och Calle, två entusiastiska scouter från Värnamo som skulle på sitt livs första Jamboree, ett gemensamt scoutläger med ca 40 000 scoutdeltagare från 158 olika länder, som i år arrangerades i Sydkorea. Nu är de hemma efter en händelserik resa som förutom scoutgemenskapen innehöll både jordbävning, storm och evakuering. Fortsätt läsa för att få reda på hur det gick till under årets Jamboree!

Killarna var i väg i tre veckor totalt och påbörjade sin resa i Köpenhamn, där de efter ca 16 timmar i luften landade i Seoul, Sydkorea. De svenska scouterna som deltog i lägret, även kallat den svenska kontingenten, var uppdelade i 42 mindre grupper med ca 40 deltagare i varje grupp, plus ett antal ledare. Elias och Calles grupp fick namnet ”Glädjespridarna” och bestod av scouter från olika delar av Småland, däribland Värnamo, Kalmar, Jönköping, Växjö, Eksjö och Nässjö. De berättar att svenskarnas engagemang på Jamboree är väldigt stort och bland deltagarantalet kommer Sveriges kontingent på fjärde plats, med Storbritannien på första plats, Tyskland på andra och värdnationen Sydkorea på en tredje plats.

Resans första dagar spenderades i Seoul med olika rundturer och utflykter i staden, bland annat besökte de det koreanska krigsmuseet. Vid varje utflykt fanns det olika alternativ att välja mellan, till exempel kunde scouterna en dag välja mellan att åka till stranden eller att besöka en fiskmarknad. Från Seoul åkte de sedan vidare för att spendera ett par dagar i staden Iksan innan de slutligen begav sig mot Jamboree-lägret. Det enorma deltagarantalet krävde en stor yta så lägret hade byggts upp på ett stort gräsområde vid en strand. Varje grupp hade en egen lägerplats med flera tvåmannatält att sova i och ett stort tält där de kunde sitta tillsammans och äta. Calle berättar att när de kom låg tält och utrustning ouppackat då det var meningen att de själva skulle organisera sin lägerplats. De hade tur och fick hjälp av sina effektiva japanska scoutgrannar, vilket gjorde att de kunde resa alla 25 tält på mindre än en kvart. Förutom Japan hade de även grupper från Spanien, Tyskland, England och Belgien som grannar. När hungern infann sig kunde man antingen gå till en food court där olika länder hade egna matstånd med sina nationella specialiteter, eller så kunde man hämta ett färdigt kit med ingredienser och laga på sin lägerplats.

Tyvärr lyckades årets Jamboree pricka in extremväder med både värmebölja och storm. Temperaturen låg under dagtid mellan 30–35 grader men den extrema luftfuktigheten gjorde att det kändes som 40–45 grader och det var nästan olidligt att vistas utomhus. Elias berättar att en av de första dagarna i Seoul var hans mobilskärm full med notiser från de sydkoreanska myndigheterna som varnade för värmen. Under en av dessa dagar fick de även notis på mobilen om att det skett en jordbävning, men det var inget de kände av säger Calle.
För att underlätta för scouterna sattes det upp pooler och så kallade ”skuggtunnlar” med sprinklers på området för att ge svalka. Det fanns också bussar med luftkonditionering parkerade, där man kunde sätta sig en stund eller ta en tupplur. Isvatten och vattenflaskor delades ut överallt. Duschvagnar ställdes upp med kallt vatten och killarna berättar att de duschade ungefär fyra gånger om dagen för att svalka sig.

Den extrema värmen gjorde dessvärre att alla lägeraktiviteter, såsom mountainbike och fyrhjuling, ställdes in då man inte ville riskera scouternas hälsa. I stället blev ”swapping” den mest populära sysselsättningen under lägret. Som medlem i Scouterna får man olika scoutmärken, scarfar och väskor som symboliserar ens nations tingent. Dessa är populära att byta och man vill helst samla på sig scoutgrejer från så många olika länder som möjligt, vilket är ett perfekt tillfälle att göra under ett multinationellt Jamboree! Under ”swappingen” passar scouter på att byta dessa ting mellan varandra. Elias bästa byte var en halsduk från den ecuadorianska scoutkåren, medan Calle är stolt över en kontingentsväska från Indonesien och kimono från Japan som han lyckades byta till sig.

Pinewoods produkter finns även i Sydkorea och vår distributör Kim är en före detta scout. När han fick höra att våra scoutambassadörer skulle på årets Jamboree blev han eld och lågor och ville gärna träffa dem. Egentligen är Jamboree stängt för yttre besökare men då Kim varit en högt uppsatt scout på sin tid fick han dispens. Den sydkoreanska scoutpresidenten körde honom till och med personligen till det svenska lägret. Där bjöd han killarna och några av deras vänner på mat i den svenska food courten och de njöt av klassikern köttbullar med potatismos och lingon. Elias berättar även att de tror att Kim lämnade en present till dem och deras lägerkamrater.
- Dagen efter Kims besök fick alla i vår grupp en present av organisatörerna i form av en kombinerad fläkt/selfiestick/powerbank. Ingen annan av de svenska grupperna fick detta så vi misstänker att Kim hade ett finger med i spelet!

Ett par dagar in i lägret fick scouterna veta att en storm var i antågande. Årets Jamboree fick ett abrupt slut när lägret utrymdes och de var tvungna att evakuera till Namseoul University i Seoul. Killarna berättar att 2000 bussar sattes in för att evakuera alla scouter, och att delar av motorvägen stängdes av för att kunna ge dem fri väg. De fick poliseskort som förde dem säkert till sin evakueringsplats.
- Det blev aldrig någon riktig storm, det kom bara kraftiga skyfall. Men det var skönt att lämna lägret för det hade blivit en riktig lervälling bland alla tält av regnet, säger Elias.
Stormen gjorde att schemat ändrades och tolv dagar scoutläger blev i stället sju. Detta gjorde i sin tur att de fick mer tid att upptäcka Sydkorea. De tillbringade resten av resans dagar med utflykter i Seoul och Busan. De fick exempelvis besöka DMZ, den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea, och en annan dag hade de poängjakt i Seoul. Den sista dagen hölls en stor avslutningsceremoni på Seoul World Cup Arena där 18 stycken K-Pop-artister uppträdde.

Vi är nyfikna på vad de tycker att de största kulturskillnaderna mellan Sverige och Sydkorea är.
- Vänligheten, är Elias svar. Alla man mötte var otroligt artiga och tackade ständigt för allt.
Calle håller med, och lägger till:
- Tystheten i tunnelbanan. Det rådde total tystnad när man åkte tunnelbana, till skillnad mot Sverige.

Vi frågar hur de känner för Scouterna nu efter lägret. Elias svarar att han känner sig lite klar med scoutverksamheten nu, hans stora mål har alltid varit att delta i ett Jamboree. Calle däremot känner sig ivrig att fortsätta och vill kunna åka på nästa Jamboree som äger rum i Polen om fyra år. Han kommer dock vara för gammal att åka som deltagare vid den tidpunkten så han planerar att delta som scoutledare.

Vi på Pinewood tackar Elias och Calle för att ha fått en spännande inblick i ett scoutjamboree. Som leverantör av den officiella scoutbyxan är Pinewood stolta över vårt samarbete med scouterna och ser fram att få mer erfarenhet framöver av hur deras verksamhet går till.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Charlotta Malmberg

Charlotta Malmberg

Presskontakt Marknadschef 0764 92 53 71
Pernilla Hembjer

Pernilla Hembjer

Presskontakt Marknadsassistent 0764 92 13 49

Relaterat innehåll

Välkommen till Pinewood!

Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Med kunskap och passion skapas kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport för att fler ska kunna utöva ett aktivt friluftsliv som bidrar till ett ökat välmående. Huvudkontoret finns där de trivs som bäst; i Värnamo med skogen precis runt husknuten. Pinewood är stolta över sitt småländska arv och finns representerade både i Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Inspirationen kommer från hur människor gör, inte hur man vill att de ska göra. Pinewood drivs av sunt förnuft, envishet, nyfikenhet och småländsk finurlighet. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Pinewood
Bokåkravägen 4
331 53 Värnamo
Sweden