Gå direkt till innehåll
Pelle Conradis väska med innehåll till bockjakten.
Pelle Conradis väska med innehåll till bockjakten.

Nyhet -

Så packar du väskan inför bockjakten

Har du koll på packningen inför bockjakten?

För många jägare börjar säsongen 16 augusti när bockjakten drar igång. Man är lite lätt ringrostig, har kanske inte ens avslutat sin paraplydrink när det här spännande datumet står och knackar på dörren. När jaktformen drar i gång är det utan hund och massa folk, och istället med fullt fokus på dina egna kunskaper, lite tur, väder, vind och en hel del tålamod. Oavsett om du ger dig ut i ottan eller i skymning så är den ständiga frågan: vad ska man ha med sig?

Därför kikar vi ner i ryggsäcken på Pelle Conradi, en ganska vanlig jägare som brukar ge sig ut på Öland och försöka hitta rätt 6-taggare. Pelle är pappa och jobbar som läkare, men när han drar till skogs med bössan över armen gör han som de flesta av oss: zoomar ut vardagen och går in i detaljer, känsla och den utmaning som väntar just den här dagen. I Pelles väska hittar vi såklart ett kulvapen men också ett gäng Singoallakex, en handkikare och en märklig tabell tejpad på siktet. Det är kul att se innehållet i andras väskor och de flesta av oss kan få lite inspiration och tips genom att tjuvkika på hur andra tänker och planerar.

VAD HAR DU I VÄSKAN, PELLE?

Bössa

Min är en kaliber 308 i Blasers R8. Det blir en lagom smäll med liten rekyl, men ändå rätt effekt. Plus att det finns massor av ammunition att välja mellan. Kamouflagemönstret har jag fixat själv med sprayfärg och lite blad från trädgården.

Ammunition

Norma Oryx är en populär allrounder som nu kommit i en variant framtagen för ljuddämpare. Det är oklart hur stor skillnaden är, men patronerna är mörka och det är ju fint.

Kåsa

En självklarhet att skopa upp källvatten med eller tigga kaffe från kompisarnas termosar. Plastmugg är väl ok men det är roligare att ha med en välanvänd träkåsa med renhornsinlägg. Påverkar dock inte jakten, tyvärr.

Kakor

Snacks kan vara halva grejen när pyrschen drar ut på tiden, men inget som knakar, knastrar eller knäcker. Kakor är perfekta. Tugga med omdöme.

Värmekikare

Lite överkurs under den ljusa säsongen, den är mest med som spaningsredskap om jag åker ut innan gryning och vill se om något rör sig på fälten, men också som trygghet om jag orsakar ett eftersök och det blir mörkt. Jag har alltid någon kompis med eftersökshund på ’jour’ om jag måste ha hjälp, men de flesta gånger hittar jag djuret själv genom att spåra noggrant.

Tändstickor

Har kört med alla möjliga dyra pulver som visar vind men stoppar numera ner tändstickor där röken snabbt visar riktning. Extra bonus: de tänder även brasor.

Ficklampa

Ingen går väl någonsin hemifrån utan en ficklampa. Eller?

Handkikare

Här kan man verkligen tappa bort sig bland alla fantastiska kikare och årets budget ryker snabbt när man fingrar på dyrt tyskt glas i affären. För all form av pyrsch (även toppfågel på vintern) är en bra kikare väldigt värt det. Dra ner på annat, men se till att ha en bra handkikare i ryggan. Min är en klassiker från Swarovski.

Avståndsmätare

Det finns flera metoder att lista ut avstånd på men jag kör med en vanlig handhållen avståndsmätare. På hundra meter och kortare behövs den inte, men utan den skulle väldigt få långa skott fungera. Man tappar snabbt avståndsbedömningen över stora fält, ungefär som på öppet hav. Med avståndsmätare kan jag planera ett läge innan läget dyker upp, vilket är användbart hela året under drevjakter och sedan på toppfågelturerna där hållen ofta kan bli flera hundra meter.

Dragsele

Hjälper mig att få bocken tillbaka till bilen och att koppla bångstyriga hundar under drevsäsong.

Ljuddämpare

Som många andra blev jag lite besviken på att bössan fortfarande smäller, och det där tysta poffet man hör i actionfilmer uteblev. Men rekylen försvinner nästan helt (speciellt på en 308) vilket gör att jag enkelt kan ligga kvar i målet och ta ett snabbt skott till om det behövs. Som ensamjägare på pyrsch utan hund vill man gärna få ner viltet och dämparen hjälper mig med det. Har dock fortfarande kåpor. Jag är ju läkare trots allt.

Benstöd

Jag sätter ett Harris-stöd på stocken, ett stöd som jag kan luta mot stenar, staket eller mark. Jag skulle aldrig pyrscha bock utan någon form av stöd och har man extra armar kan man släpa med diverse trebensstöd och finurligheter, men jag har landat i det lilla stödet som alltid sitter på bössan.

Kamouflagebuff

Mitt mesta allroundplagg som gör kamouflagejobbet väldigt bra. Tjoff upp över näsan när det är dags. Över det har jag ofta någon fleecehoodie eller mössa.

Kamouflagehandskar

Mina kritvita akademikerhänder måste döljas, de lyser annars upp skogen som två varningsljus.

Kikarsikte

Kanske den enskilt viktigaste prylen i min packning när jag ska jaga på okända avstånd. Det svider lite när man köper det, för bra sikten kostar pengar. Men ska du hålla på kanske hela livet och dessutom försöka bli lite bra på långhållsskytte så kan det vara värt att skippa annat och prioritera siktet. Jag har ett Kahles med 6-24 ggr förstoring, där rattarna är i MIL. Nollat på 100 meter med rätt ammunition i rätt väderförhållanden, men inskjutet över både 200 och 300 meter så jag vet exakt vilken höjdkorrigering jag måste göra när avståndsmätaren berättar hur långt det är till målet.

Ballistiktabell

På mitt sikte har jag tejpat fast en tabell som visar exakta höjdjusteringar på varje avstånd mellan 100 och 300 meter. Siktet är alltså nollat på 100 meter och sedan har jag själv mätt hur långt min kula droppar från 100 till 300 meter genom att skjuta mot en lång planka. När jag går fram och mäter avståndet mellan kulhålen i plankan (100 och 300 meter) får jag droppet. Denna siffra som brukar ligga mellan 40 och 50 cm brukar stämma någorlunda överens med den information som tillverkaren anger på asken, men alla förhållanden är olika så det är bäst att göra sina egna mätningar. Tillsammans med kulans BC (ballistiska coefficient) och angiven utgångshastighet (båda finns på din kultillverkares hemsida) kan jag med hjälp av en app få fram den data jag behöver för alla avstånd mellan 100 och 300 meter. Du vet ju exakt hur mycket kulan droppar i verkliga livet och behöver bara justera angiven utgångshastighet till dess att appen visar just ditt dropp för 300 meter. Lite pyssligt att hålla på med, men när jag sen är ute och jagar så vet jag precis var jag träffar - oavsett avstånd. Om avståndsmätaren säger 240 meter kan jag snabbt se att jag behöver skruva på höjdtornet i 9 klick. Då är jag mitt i.

Kniv

Det fladdrar runt enormt många dåliga, slöa och fula jaktknivar hos de flesta jag jagar med. Nu har jag hittat finska Roselli som i många år gjort otroligt starka blad i kolstål med fina handtag i skandinavisk masurbjörk. Jag hade länge en sådan där orange swingblade som många har. Helt värdelös. Min Roselli behöver skärpas upp då och då, men jäklar vad bra den är. Och snygg! Den ska jag ha hela livet.

Lockpipa

Alltså, vad jag har krånglat med olika läten, pip, visslingar eller total tysthet genom åren. Lockpipstillverkarna vänder sig till en evig ström av frustrerade jägare som alla letar efter den heliga gralen bland ljud. Jag har spenderat nätter på YouTube, lyssnandes på olika experter men sen helt misslyckats på fältet nästa dag. Nu har jag en helt vanlig ’Buttolo’ som jag ibland trycker på lite då och då. Men bara som sista åtgärd om absolut inget händer eftersom jag alltid börjar med att smyga ut, sätta mig, och sedan hålla tyst ett bra tag.

Viltsäck

Lite beroende på var jag är och jagar bock, men behöver jag hänga djuret i ett utrymme med aningen hög temperatur så är säcken ett bra skydd mot flugor.

Hörselkåpor

Kåporna är alltid med, även om jag har en bra ljuddämpare från Stalon. Lite hängslen och livrem kanske, men litar inte på att hörseln mår helt hundra utan. På drevjakter för att kunna koppla in radion, men visst, ibland på bockpyrsch kan jag lika gärna proppa in lite skumgummi i örat.

Buntband

Buntband och silvertejp är bra till allt. Bra att ha för transport, att bära ut från skogen, eller för att sota och passa.


Vi hoppas att dessa tips kommer till användning under den kommande jaktsäsongen. Skitjakt önskar vi på Pinewood!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Charlotta Malmberg

Charlotta Malmberg

Presskontakt Marknadschef 0764 92 53 71
Pernilla Hembjer

Pernilla Hembjer

Presskontakt Marknadsassistent 0764 92 13 49

Relaterat innehåll

Älgjaktspremiär

Älgjaktspremiär

Nu är det premiär för årets älgjakt och som ett småländskt familjeföretag som brinner för jakt och friluftsliv utgör hösten högsäsong. Pinewood lever som de lär, och det gör att de vet vad som behövs när det kommer till jaktutrustning. Låt Pinewoods personal inspirera din jakt i höst.

Bockjaktspremiär  – Nu börjar äventyret

Bockjaktspremiär – Nu börjar äventyret

Den 16 augusti börjar årets bockjakt. Pinewoods VD Bengt Rimark berättar om sitt finaste jaktminne av att jaga bock. Läs och inspireras inför premiären!

Välkommen till Pinewood!

Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Med kunskap och passion skapas kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport för att fler ska kunna utöva ett aktivt friluftsliv som bidrar till ett ökat välmående. Huvudkontoret finns där de trivs som bäst; i Värnamo med skogen precis runt husknuten. Pinewood är stolta över sitt småländska arv och finns representerade både i Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Inspirationen kommer från hur människor gör, inte hur man vill att de ska göra. Pinewood drivs av sunt förnuft, envishet, nyfikenhet och småländsk finurlighet. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Pinewood

Bokåkravägen 4
331 53 Värnamo
Sweden