Gå direkt till innehåll
Pinewood satsar på hållbarhet med sustainability manager

Pressmeddelande -

Pinewood satsar på hållbarhet med sustainability manager

Lär känna Isabel Turesson - sustainability manager på Pinewood! Hon sköter det viktiga arbetet med att driva hållbarhetsfrågorna i företaget.

Isabel, vem är du och hur ser din bakgrund ut?
Jag är 34 år gammal och bor i Varberg med min sambo. Jag kommer ursprungligen från Borås och har med mig textilintresset därifrån. Direkt efter gymnasiet läste jag en kandidatutbildning för att bli miljökoordinator. Under den tiden blev jag väldigt intresserad av textilbranschen och valde efter min examen att läsa en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till att bli kvalitetstekniker. Jag fick sedan praktikplats och så småningom anställning på NA-KD som inköpsassistent. Det var otroligt lärorikt då NA-KD befann sig i en tillväxtfas under den här tiden. Vi gick från att vara ca 20 till 100 st anställda, så ingen dag var den andra lik. Sedan gick jag vidare till skidklädesföretaget Five Seasons som inköpsassistent där, innan jag började på Pinewood för ca 4,5 år sedan.

Hur ser du på din roll och varför är den viktig?
Det här är en ny roll på Pinewood där man jobbar 100% med hållbarhetsfrågor. Men hållbarhet är också en svår fråga och det är därför det var nödvändigt att skapa en roll med 100% fokus på det. Jag startade som produktutvecklare här men började sedan två år tillbaka arbeta 20% som sustainability manager. Detta ökade successivt till 50% och idag 100%, så det är ett stort kliv framåt för företaget. Jag sitter fortfarande med i produktutvecklingsteamet, vilket jag tror är en stor fördel. På så sätt hamnar jag inte för långt ifrån designteamet och processen. Ju tidigare i stadiet man är med, desto tidigare kan man göra en förändring.

Hur ser Pinewood på hållbarhet?
Hållbarhet är jätteviktigt för hela Pinewood, för alla avdelningar. Vi gick tidigt med i amfori, den ledande globala näringslivsorganisationen för socialt ansvarstagande och hållbara arbetsvillkor, och de senaste åren har vi intensifierat vårt hållbarhetsarbete och arbetar inom en rad olika områden. Den sociala medvetenheten är större idag och kraven från både EU och konsument har ökat då hållbarhet blir en allt större och viktigare fråga. Hållbarhet är ett av våra värdeord och vi är ett företag som går från ord till handling. Som tillverkande företag inom textilbranschen är vi fullt medvetna om vårt ansvar för miljön. Vi har högt ställda hållbarhetsmål och arbetar intensivt för att hela tiden vidareutveckla och driva vårt hållbarhetsarbete framåt. Vi vill göra bra produkter som gör skillnad. Tidlös design som håller länge. Vi vill inte skapa fast fashion med ”slit och släng”-produkter, utan för oss är det viktigt med genomtänkta och säkra plagg. Vårt mål är att skapa ett plagg som kommer att bli din favorit i garderoben, under många år.

Vad skulle du vilja lyfta som en av de viktigaste delarna att arbeta med inom hållbarhet, nu och framöver?
ChemAct är ett väldigt viktigt samarbete som vi nyligen startat. De stödjer företag för att hjälpa dem att identifiera risker och farliga kemikalier, och för hantera de lagliga kemikaliekraven för produkterna. ChemAct är ett lokalt företag från Borås, och att stötta och samarbeta lokalt ligger nära vårt hjärta. Vi vill göra säkra produkter, både för användarna och för arbetarna som skapar dem. Vi skriver i detta nu om vårt leverantörskontrakt för att ställa hårdare krav på leverantörer och kemikaliehantering.

Vad händer nu och framöver hos Pinewood vad gäller hållbarhet?
En viktig del (och utmaning) är att titta på hur vi ska gå vidare med vårt hållbarhetsarbete; vilka material vi ska välja, vilka produktionsprocesser vi ska utgå ifrån, osv. Arbetet med ChemAct är ett stort projekt som utgör vårt nästa kliv framåt och vi har även som målsättning att arbeta med fler auditerade fabriker. Vi tittar även på nya naturliga material, såsom hampa, som utgörs av naturliga fibrer och vars framtagning inte kräver lika mycket vatten. För vår nya höst- och vinterkollektion har vi använt oss av e.dye vid infärgningen. e.dye är ett vattenlöst färgningssystem som är betydligt skonsammare mot miljön än traditionella färgningssystem som kräver vatten.

Hur har ni tänkt med hållbarhet i AW22-kollektionen?
I AW22 så använder vi ull i många plagg. Det är ett förnyelsebart material med naturliga egenskaper. Vi har även startat ett nytt samarbete med e.dye och använt den metoden för många plagg i kollektionen.

Vilket är ditt favoritplagg ur AW22- kollektionen?
Merino t-shirten (art. 3345, 5345) kommer i en ny färg! Det är enligt mig det perfekta basplagget som man kan ha året om, både sommartid och som baslager under resten av året. Den är tillverkad av 100% ull, så den är naturlig och andas. Vildsvinsbyxan (art. 5895) är ju också en väldigt spännande nyhet, och den enda i sitt slag på marknaden än så länge!

Kan du tipsa om vilka produkter i Pinewoods sortiment man ska köpa om man vill satsa på hållbarhet?
Alla ull-, TENCEL™- och e.dye-produkter! Vi använder överlag mycket hållbara material i våra kläder, men jag skulle vilja pusha för Save Water-serien* där vi använt oss av återvunnet tyg från Pure Waste. Förutom att den är miljövänligt framtagen är den otroligt mjuk och skön!

*I produktionsprocessen för materialet används 99% mindre vatten och den har 50% färre koldioxidutsläpp än vad produktionsprocesser av liknande produkter har. Produkterna är gjorda av 100% återvunnet material från överblivna tygrester (60% återvunnen bomull och 40% återvunnen polyester) inom textilindustrin. Det överblivna tyget sorteras efter färg, bryts ned till fiber och spinns till ett nytt garn. Denna process gör det möjligt att producera tyger utan ny färgning och utan användning av färsk bomull. Tyget omvandlas till produkter vars produktionsprocess sparar mängder med vatten.


Tidslinje för hållbarhetsarbetet på Pinewood de närmsta åren:

2022

- Användning av återvunnen polyester i våra TC-Lite- och TC-stretch-tyger
- Första produkterna färgas med e.dye, ett vattenlöst färgningssystem
- Upp till 80% av våra produkter packas i återvunna polypåsar, och i mindre emballage för att undvika svinn
- TENCEL™ börjar användas i produkter

2023

- Biobaserade polyamider ska ingå i sortimentet för tekniska outdoorprodukter
- 100% fritt från plastdelar i vår produktpaketering
- 100% av våra produkter ska packas i återvunna, miljövänliga polypåsar

2024

- 100% av polybomullssortimentet ska bestå av återvunnen polyester

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Företaget skapar kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport, och finns representerade i både Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Med sina rötter och liv i skogen är Pinewood djupt medvetna om det ansvar ett globalt klädmärke har för klimatet och hållbarhet är således en viktig fråga. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Kontakter

Charlotta Malmberg

Charlotta Malmberg

Presskontakt Marknadschef 0764 92 53 71
Pernilla Hembjer

Pernilla Hembjer

Presskontakt Marknadsassistent 0764 92 13 49

Relaterat innehåll

Välkommen till Pinewood!

Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Med kunskap och passion skapas kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport för att fler ska kunna utöva ett aktivt friluftsliv som bidrar till ett ökat välmående. Huvudkontoret finns där de trivs som bäst; i Värnamo med skogen precis runt husknuten. Pinewood är stolta över sitt småländska arv och finns representerade både i Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Inspirationen kommer från hur människor gör, inte hur man vill att de ska göra. Pinewood drivs av sunt förnuft, envishet, nyfikenhet och småländsk finurlighet. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen - oavsett årstid och väder.

Pinewood
Bokåkravägen 4
331 53 Värnamo
Sweden